2 Şubat 2013 Cumartesi

Pinima ülkesine davetlisiniz!

Mi Minör, afiş, memet ali alabora, mehmet ali alabora, pınar öğünç
Mi Minör oyununu duymuş muydunuz?

Ben kaç zamandır twitter'da orada burada bu oyunu görüyordum ama açıkçası ilgilenmemiştim. Sonra biraz araştırdım internette ve konsepti baya ilgimi çekti. Oyun tamamen interaktif! Hem internetle bağlantılı, hem seyircilerle içiçe çok ilginç bir konsept yaratmışlar.

Öncelikle oyunun sergilendiği Küçükçiftlik Parkı'na gidiyorsunuz ve oyun bu noktadan itibaren başlıyor! Artık Türkiye'de değilsiniz, Pinima hayali ülkesine giriş yapıyorsunuz. Biletleriniz de aslında sizin pasaportunuz ve de bu polis devletinin polisleri haşin bir şekilde pasaportunuzu (biletinizi) kontrol edip sizi içeri alıyorlar. Pinima'nın başkanı bu ülkede her mevsimin yaz olacağını ilan ettiğinden, polisler sizi "niye atkın var çıkar onu" şeklinde azarlarlarsa şaşırmayın :)

memet ali alabora, mehmet ali alabora, tiyatro, pinima
Pinima Başkanı halkına yeni kararlarını açıklıyor
İçeriye girince gazete satıcısından, döviz bürosuna her şey mevcut. Döviz bürosundan gidip Pinima parası alabilirsiniz, böylece gazete falan alabiliyorsunuz, içeride de oyun esnasında buna yönelik bir iki durum var. Ekranda ülkenin en popüler dizisi oynuyor falan filan. Bu "ülke" konseptini alıp genel her şeye dağıttıkları ve eğer oyuna kaptırırsanız kendinizi, total bir gerçeklik sunmaya çalışmaları hoşuma gitti.

Oyunun konusu ise Pinima'nın totaliter liderinin yaptırımları ve bazı insanlar buna gıkını çıkarmazken, sesini yükseltenlerin de nasıl bastırıldıkları ve böylece liderin daha da artan yaptırımları üzerine. Aslında tabii ki günümüz Türkiye'sinin hicvedilişi.

Oyun genel olarak başarılı, oyuncu kadrosu da çok iyi (başkanı Memet Ali Alabora, asilerin başını da eşi Pınar Öğünç oynuyor). Fakaat bi yerden sonra bayıyor! Çünkü oyun kendini tekrarlamaya başlıyor, o yasak bu yasak, "ee tamam?" oluyorsun. Bu kısırdöngü halini biraz daha kısa tutsalar tam olurmuş ama zaten çok uzun sürmüyor. Finali ise baya beklenmedik ve şaşırtıcı, o açıdan hoştu.

Mi Minör, Pınar Öğünç
Muhalifler isyan ediyor
Bu arada interaktif kısmı yalnızca Pinima parası veya kendi gazetesinden ibaret sanmayın. Oyunda siz seyirci olarak birebir katılabiliyorsunuz! Nasıl mı? İsterseniz koltuklu bilet alabilirsiniz, isterseniz ayakta ama ayakta bilet alırsanız bilin ki siz de oyunun bir parçasısınız :) Ama zaten zorlama yok, istemezseniz katılmazsınız; veyahut eğer oturarak bilet almışsanız da istediğiniz takdirde ayaktaki kalabalığa eklenebilirsiniz, seçim sizin. Benim size önerim ayakta bilet almak olur, böylece oyunun asıl tadını çıkarabilirsiniz. Bu arada çekiniyorsanız oyun sırasında dahil olmaya, hiç endişeniz olmasın çünkü zaten ekip sizi bir şekilde gaza getiriyor, siz de karşı çıkamıyorsunuz bile :)

İnteraktifliğin bir diğer noktası ise twitter üzerindeki hesaplarından ve "#miminor" hashtagiyle an be an oyundaki gelişmeleri takip edebilmeniz. Hatta oyun sırasında Pınar Öğünç el kamerası ile de oyunu an be an kaydedip canlı olarak oyunun internet sitelesinde paylaşıyor. Böylece internet üzerinden de, tüm dünyadan oyunu izleyebilir hatta twitter'da yorumlarınızı yazıp aktif dahil olabilirsiniz!

Bi süre sonra aynı döngüye giriyor falan yazdım ama sadece bu farklı oyunu görmek ve bu interaktif deneyimi yaşamak için bile Mi Minör'e gidilir. Kaçırmayın derim :)

Magazinel not: Ben gittiğim gün oyunu izleyenler arasında Halil Ergün ve Gülriz Sururi de izleyiciler arasındaydı :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder