10 Şubat 2013 Pazar

Türkiye'ye uluslararası zincir yağmuru!

Son yıllarda Türkiye'ye girmeyen zincir kalmadı diyebiliriz; artık büyük-küçük tüm uluslararası zincirler Türkiye'ye konuşlanıyor gibi bir şey. Mesela Avrupa'da her yerde bulamayacağımız ABD'li Pinkberry, Bath and Body Works gibi zincirlerden, daha lokal takılan Giolitti gibi zincirleri bile bulabiliyoruz. Hatta Yummy Cupcakes gibi ilk kez yabancı bir ülkedeki şubesini Türkiye'yle başlatanlar bile var!

Her geçen gün yeni bir yerin haberi gelirken; bu hafta da Tünel'e açılacak Amerikalı burgerci Shake Shack ve meşhur Jamie Oliver'ın Jamie's Kitchen'ın Zorlu Center'a açılacağının haberleri geldi.

Bakalım yakın zamanlarda yeni ziyaretçilerimiz kimler? BuBöyleymiş sizin için detaylı şekilde inceledi :)


P.F. Chang's: Geçen ay Etiler'e açıldı ki zaten yolunuz Nispetiye Caddesi'nden geçerse burayı görmemeniz imkansız gibi bir şey, zira mekanın kapısındaki iki adet DEV at heykeli var ve mekan için "BURADA" diye çığlık atıyorlar. P.F. Chang's ABD'de çok meşhur ve yaygın bir Uzakdoğu zinciriymiş hatta tam 204 şubesi varmış. Bizde yine genelde olduğu gibi biraz overrated oldu, dışarıdan fazla lüks bir algı var ama oysa ABD'de sıradan bir Uzakdoğu zinciri yani... Ama henüz deneme fırsatım olmasa da ambiyansı hoş duruyor ve de şimdilik hiç kötü yorum duymadım. Zinciri Türkiye'ye getiren Shaya grubu.


Carluccio's: Bu sonbaharda Kanyon'da açıldı. İngiltere çıkışlı ünlü İtalyan şef Antonio Carluccio'nun kurduğu İtalyan restoranı zinciri. Burası da İngiltere'nin küçücük kasabasına kadar 57 şubesi bulunan bir zincirmiş. Yani yine bi overrated durumları yaşıyoruz. Yurtdışına yeni açılıyor, şimdilik sadece Kuveyt, BAE, Katar ve Türkiye'de var. (Zaten artık zincirler hep bu ülkelerde yayılıyor öncelikle). Restoran kısmı müthiş olmasa da İtalyan ürünlerinin bulunduğu market kısmı daha cazip.



Dean and Deluca: Geçen ay Kanyon'da açıldı. New York'lu upscale market ve bistro gibi bir yer. Bizde olmayan bir konseptin gelmesi açısından güzel bir şey, ama NY'dakini görenlerin yaptığı yorumlara göre Türkiye'deki şube şimdilik olmamış. ABD'de 14 şubesi varmış, ayrıca dünyada da Japonya, Güney Kore, Tayland gibi uzakdoğu lokasyonları ile Katar, Kuveyt, BAE, Suudi Arabistan, Ürdün (ve Türkiye) gibi ortadoğu lokasyonlarında bulunuyormuş.


Urban Station: Diyorum ya artık Türkiye'ye gelmeyen uluslararası zincir kalmadı diye; bu da taa Arjantin'lerden ülkemize konuk. Arjantin çıkışlı bu zincir; Meksika, Şili ve Kolombiya gibi Güney Amerika ülkelerinden sonra biraz saçmakomik şekilde Türkiye'de. Daha Güney Amerika'da yayılacakları ülkeler dururken; apalakasız, dünyanın öteki ucundaki Türkiyeciğimize şube açma fikrine okey olmuşlar merak ettim doğrusu. Bir tür ofis-kafe gibi bir zincir ve freelance çalışanlara ve plaza insanlarına yönelik. Gözlemlediğim kadarıyla insanlar alışmaya başladı ve de fanları bile oluşmuş durumda. İlk şube bu sonbaharda Maslak Veko Giz Plaza'nın altına açıldı ama yeni şube geçen haftalarda Galata'ya geldi bile.


GQ Bar: Doğuş Grubu'nun yeme-içme sektöründeki icraatlerinin son halkalarından. Yine Doğuş Grubu'nun dergisi olan GQ'nun bar konsepti. Dünyada Moskova'dakinden sonraki ikinci GQ Bar olacakmış, yani oldukça yeni bir konsept. Toplamda 4.5 milyon dolar masraf yapılmış. Bakalım nasıl bir yer ortaya çıkacak, oldukça ilgi çekici. Önümüzdeki günlerde Etiler'de Nispetiye Caddesi'ndeki eski Fridays'in yerine açılmak üzere.


Shake Shack: En yeni gelenlerden, bu hafta haberi kuşlardan aldık. Burası da Dean and Deluca gibi New York'lu ve de NY'la özdeşleşmiş bir yermiş. İlk şubesi Madison Square Garden'daymış ve de yaz-kış demeden insanlar upuzun kuyruklarda beklerlermiş. Artık bir burgerci bölgesi olan Tünel'deki eski Gloria Jeans Coffee binasının yerine geliyor. O bina da çok sevimli ve de geniş alanlı bir yerdi, acaba nasıl bir burgerci çıkacak çok merak ediyorum. ABD'de dokuzu New York'ta olmak üzere 14 şubesi varmış, ayrıca dünyada Londra'da ve Kuveyt, Katar, BAE ve dee şimdi İstanbul'da olacak. Yani yeni yayılan bir zincir. Türkiye'ye getiren de, birçok uluslararası markayı Türkiye'ye taşıyan Shaya grubu.


Jamie's Kitchen: Geçen haftanın son bombalarından. Bu yıl açılacak olan Zorlu Center alışveriş merkezinde açılacakmış (hani Zincirlikuyu'da devam eden dört gökdelen var ya, hah orası). Dünyanın en ünlü şeflerinden Jamie Oliver'ın restoranı. Kendisini tanımayanlar hemen bir google'lasın derim ben. Böyle sempatik bir şeftir kendisi ve kafasına göre yemekler yaptığı, sebzelerle falan konuştuğu "The Naked Chef" diye sempatik de bir yemek programı vardı; hatta bizde de Alice diye bir kanal vardı tee bir zamanlar, orada yayınlanırdı. Fakat kendisi son 6-7 yılda dünya çapında aşırı ünlendi. Jamie's Food Revolution adlı programı baya yankı uyandırdı, onun dışında yemek dergileri, kitapları, programları ve de restoran zincirleri var. Türkiye'ye zincirlerinden hangisi gelecek acaba; Fifteen Shop mı, Jamie's Italian mı, Barbecoa mı, Union Jacks mi yoksa Recipease mi?


Bu arada sadece uluslararası tıkınma zincirlerinde değil, uluslararası otel zincirlerinde de artış var mesela Kalamış'ta açılan 5 yıldızlı Wyndham, mesela Beyoğlu Demirören AVM'de açılacak ünlü Paris oteli Mama Shelter, mesela Beşiktaş'ta açılacak ve de Forbes Travel tarafından "2013'te beklenti yaratan 10 otel" listesinde yer alan Shangri-La Bosphorus.

Kısacası öyle bir uluslararası marka-zincir akını var ki Türkiye'ye, ben artık liste bile tutamıyorum, kesin eksik bıraktıklarım bile olmuştur. Ülkemizde artık her tür şeyi bulmak çok güzel bir şey tabii, aynı zamanda yerel zincirlerin de kendilerini geliştirmeye zorlayan bir durum da.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder