13 Şubat 2013 Çarşamba

Karaköy'ün değişimi New York Times'da!

Karaköy'ün değiştiğini; cool kafelerin, sanat galerilerinin, hip barların açıldığını artık duymayan kalmamıştır diyordum kiii cidden kalmamış, bakınız New York Times'da bile çıktı!

karaköy, new york times, karabatak, bej kahve, karaköy lokantası, ops cafe, unter, frenk, nano, tamirci karaköy

Dünyanın en saygın ve önemli gazetelerinden New York Times'ın travel bölümünde İstanbul'da Karaköy'ün değişimine yer vermişler; "From docklands to hipsterville" diye. Cidden de tam bir liman bölgesiydi Karaköy; balıkçılar, motor-iskeleleri, tornacılar, tamirciler, hırdavatçılar, kalabalık, kalabalık, kaos, karmaşa ve yine kalabalık.

Ha yine hala o kalabalık kaos yıkık döküklük ortadan kaybolmuş değil tabii ki. Ve kolay kolay da değişemez. Ama işte son iki yılda oradan buradan, ara sokaklarda tek tük çıkıveren kafe-galeri-bar-hip oteller ile bir değişim olmaya başladı, bir kıpırdanma başladı. Özellikle bu yıl artık en alakasız insanlar bile duyup gitmeye başladı, önümüzdeki yıllarda iyice bir gelişim olacağını düşünüyorum.

Yeni mekanlar da ardı ardına gelmeye devam ediyor bu arada, en yeni Karaköy mekanları Nano, Frenk ve Tamirci. Frenk ve Nano'nun ikisi de hoş cafe/restaurantlar. Karaköy mekanlarının en sevdiğim yanı hepsinde mevcut olan Avrupai hava! Sanki insan yurtdışına gidip dönmüş gibi hissediyor buralara gittikten sonra. Yine tasarımları itibariyle Nano da Frenk de çok Avrupai, bayıldım! Bu arada Frenk'in menüsü günlük olarak değişiyormuş ve çok sağlıklı seçenekler var, sahibinin instagram hesabından paylaştığı fotolarla menüyü de takip edebilirsiniz (ama uyarayım iştah açıcı özelliği var! :)

karaköy, karabatak, bej kahve, karaköy lokantası, ops cafe, unter, frenk, nano, tamirci karaköy
photo credit: The Guide Istanbul

Tamirci ise İstanbul'un 7/24 yaşayan şehir olmasına yaraşır şekilde bir late night kulübü. Eğlence sabaha doğru 5'te başlıyormuş ve klişe tabirle "sabahın ilk ışıklarına kadar" devam ediyormuş. Yani sabah saat 7 buçukta bile eğlence tam gaz devam ediyormuş. Bu arada aslında mekanın adı Tamirci değil ama işte mekanın kendisi tamirci gibi bi yer olduğundan dolayı insanlar "Tamirci" demeye başlamış ve öyle kalmış. Baya ilginç bi konsept olduğu belli ötesi. Bu aralar baya ilgi de çekiyor.


Dipnot: Bu arada eleştirmeden de duramicam: tabii bana biraz yapay geliyor bu değişim, yani al bu açılan yerleri Balat'a koy, yok Galata'ya aynı şey. Bu 'dönüşümcülük' zaten bu şekilde ilerliyor. Misal; Cihangir-Asmalı-Şişhane-Galata falan filan. "Aa burası çok popüler ya" diye başlayarak şehrin cool ve hip insanları oraya akın etmeye başlıyor, mekanlar birbiri ardına açılıyor, sonra hooop sıradaki yer.

Sıradaki yeri de buradan açıklıyorum, BuBöyleymiş demişti dersiniz: Hasköy

4 yorum:

  1. tamirci'den fotoğraf paylaşabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  2. internette ben de tamirci'den fotoğraf bulamadım, henüz gitme fırsatım olmadığından kendi çektiğim bir fotoğraf da yok üzgünüm :/

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. bknz: https://www.facebook.com/beatgate/photos_albums

    YanıtlaSil