13 Mart 2013 Çarşamba

Yeni sosyal çılgınlığımız: Vine

Vine vine vine! Yeni çılgınlık! Twitter'ın sürdüğü ve henüz sadece iPhone'lara yüklenebilen video paylaşım uygulaması Vine kesinlikle yeni çılgınlık olacak! Ben ve arkadaşlarım aşırı sarmış durumdayız ve sayko bir şekilde her gün okulda videolar çekmekle meşgulüz.

"Ee video paylaşımının Youtube'dan ne farkı var ki?" diye orada bu satırları okuyan bi kişi kesin vardır, biliyorum. Selam, valla Youtube'dan farkı bu Vine'daki videoların yalnız ve yalnızca 6 saniye olmaları. Twitter'ın çıkardığı nasıl da belli ama!

Twitter'ın 140 karakteri misali Vine da sizi altı saniye ile sınırlıyor. Biraz daha uzun olsa, ne bileyim 14 saniye falan (hani 140'a atıf falan) biraz daha iyi olurmuş çünkü altı saniye bazen çok kısa kalıyor. Ama 6 saniye boyunca tek bir çekimden ibaret olmaz zorunda değil videolar. Zaten Vine'ın bütün olayı da burada başlıyor. Ekrana dokunduğunuz kadar çektiği için, parmak basıp sonra tamamen alakasız bir şey çekip sonra yine sonra yine derken altı saniyelik uçuk videolar ortaya çıkabiliyor. Daha çok yeni olmasına rağmen çok yaratıcı ve ilginç videolar görebilmek mümkün.

Vine'ın sevimli arayüzü
Şimdilik tek sorun videoların yavaş yüklenmesi, bu bazen çok sinir bozucu olabiliyor. Ve de hashtag yapılabilmesine rağmen bu sistemin ne Twitter ne de Instagram'daki gibi aktif bir durumda olmayışı. Ayrıca kullanıcılara geri yorum yazıldığında bildirim gitmemesi ve de başka bir kullanıcıyı mention'layamamak baya negatif bir durum. Niye "@" yaparak mentionlayamıyoruz anlayamadım.

Kısacaa, eğer iPhone sahibi iseniz indirmemeniz tam bir hata! Bence instagram gibi yakında Android işletim sistemi için de bir sürüm çıkarmalı Vine, ki böylece herkes Vine'lansın!

Fakat ve fakat bir de eleştirim var (nasıl olmaz):  Twitter nasıl 140 karakterden oluşan tweet okuya okuya odaklanma süremizi azalttıysa (henüz azaltmadıysa da yakın gelecekte), Vine da bu altı saniyecik videolarıyla odaklanma süremizin, konsantrasyonumuzun içine etmeye hazırlanıyor resmen. Artık yeni çağımızda her şey daha kompakt, her şey daha hızlı, her şey daha özüt halde. Bu fenomen bazen gereksiz detaylardan sıyrıltarak bazı şeyleri kolaylaştırsa/hızlandırsa da, bazen gerçekten bazı şeyler de detaylarda gizli. Belki şu an 20+ nesiller bu tarz hızlı, şipşak sosyal ağlardan negatif olarak az etkilenecek ama bu şekilde büyüyen yeni nesillerin öğrenme biçimleri de, odaklanmaları da, algıları da inanın çok daha farklı olacak.

Bu arada ben de gerçek ismimle takip edebilirsiniz, "Emre Onar" Vine hesap adım ;)

1 yorum:

  1. bu yazıyı yazdığın günü dün gibi hatırlıyorum daha vine nedir kimse bilmiyorken saçma bulmuştum şimdi patladı gitti :D

    YanıtlaSil