31 Mayıs 2012 Perşembe

Cannes hakkında diğer şeyler



Cannes'ın asıl olayı film festivali dedim (buradan okuyadalın henüz okumadıysanız :)) pekiii tarihi kısmı nasıl, Cannes şehir olarak nasıl?


Valla tarihi kısmı -yani eski Cannes- bu kıyıdaki şehirlere çok benziyor. Zaten hepsinde mimaride bi İtalyan havası hakim; sarı-kırmızı-pudra renklerde evler, balkonlar, daracık sokaklar falan filan... Cannes, Güney Fransa'nın tarihi tadını çıkarmanın en iyi yeri değil. Buranın olayı festivali, lüks yaşamı, şatafatı, beach clubları, kumsalları vs vs.


Nasıl gezmeli?

Tren ile geldiyseniz (ki en mantıklı seçim) tren garı tüm Fransız şehirlerinde olduğu gibi burada da şehrin en merkezinde hatta burada baya bi merkezinde. Öyle ki; gardan inin, bir sokak aşağı yürüyün, H&M, Gap vs gibi daha uygun bütçeli veya mass market mağazaların bulunduğu caddeye iniyorsunuz. Bir sokak daha aşağı inince ta-daaa karşınızda film festivalinin de yapıldığı Palais des Congres (Kongre Sarayı)! Hemen sol tarafta lüks butiklerin, high end moda markalarının sıra sıra dizelendiği Boulevard de la Croisette, sağdan yürüyünce de marina ve eski şehir.

Gardan inip doğru yürüyünce Palais des Congres'ye çıkıyorsunuz.

Gezmek için önce sağdan devam edin derim. Marinayı görüp, hatıra fotoları çekinip eski şehre doğru yol alın. Zaten eski şehir kısmı küçücük, hemen dolanıverirsiniz. Orayı dolandıktan sonra da artık rıhtımındaki restaurantlarda şarabınızı mı yudumlarsınız, balığınızı mı yersiniz, bir tatlı yiyip yola devam mı edersiniz orası size kalmış.

Marina


Eski şehir


Eski şehir kısmı
Marina continued

Sonra da alın soluğu Croisette'te! (Tabii bu tarafta yemek yerlerinin daha pahalı olduğunu düşünecek olursak akşam yemeğini aradan çıkarmak en mantıklı olabilir ;))


Croisette'te de yürüyün boylu boyunca, üç beş tur atın, sahil tarafına geçin, Nikki Beach gibi beach club'lara bakın falan filan. Yürüye yürüye dolanın yani kısaca :) Hava da bizde olduğu gibi yağmurlu olmaz da güneşli olursa, alın soluğu denizde! Cannes'ın plajları Cote d'Azur'daki en güzel plajlarmış. Zaten Nice'in çakıl taşlı sahilinin aksine buradaki plajlar gerçek anlamda kumsal.

Cannes kumsalları

açıklarda "Avrupa jet sosyetesinin yatları"

Meşhur Carlton Hotel

Bir de bu yolun ilerisinde ünlü film yıldızlarının el izlerinin bulunduğu -Hollywood'dakine benzer- bir kaldırım varmış. Valla biz aradık bulamadık, belki siz bulursunuz; aklınızda bulunsun ;)

Bunların dışında ciddi anlamda turistik gezilecek pek bir yer yok Cannes'da. Öyle tarihi yer göreyim, müze kalıntı gezeyim meraklılarına burada mola. Oturup bi yerde şehrin keyfini çıkaracaksınız, havasını soluyacaksınız; Cannes başka türlü gezilmez çünkü. :)


Ne yemeli?

Valla her şey var Cannes'da, ne yemek istiyorsanız yiyebilirsiniz. Öyle tipik, özgün bir yemeği falan da yok. Croisette'in üzerinde ünlülerin takıldığı restaurant'ları bulup oralara gidebilirsiniz ya da Old Town kısmında deniz kenarındaki restaurantlarda balık, pizza vs yiyebilirsiniz. Ama hazırlıklı olun Cannes'da fiyatlar Nice ve diğer yerlere göre daha pahalı, özellikle de Croisette üzerindeki yerler! Ana yemekler çoğu restaurant/brasserie'de minimum 30 euro'dan başlıyor.


Biz ne mi yaptık? Kongre sarayının karşısındaki "Brasserie du Casino"da yedik yemeğimizi. Hem yeri iyiydi, hem de fiyatlar civar restaurantlara göre daha uygun, 2 kişi steak ve tavuklu ana yemek alıp bir şişe de şarap içip 50 euro gibi bir hesap verdik, ki Cannes standartlarına göre oldukça iyi kalıyor inanın.



Nasıl gitmeli? 

(Tam turist rehberine bağladım) Cannes'ın bulunduğu Provence-Cote d'Azur bölgesi tren ağlarıyla çok iyi konekte. Trenle Nice'ten Cannes'a gitmek 40 dk. sürüyor, çok sık tren var ve saatte yaklaşık iki kez sefer var ve bilet fiyatı da 5 euro civarı bir şeydi. Hem de tren garının şehrin merkezinde olduğunu düşünürsek baya mantıklı.

Başka toplu taşıma seçeneği ise otobüsler. Nice'ten Cannes'a otobüs kalkıyor ama bu otobüsler normal belediye otobüsü. Bu bölge aslında tek başına bir şehir gibi düşünülebilir, Cannes ve Nice de ilçeleri gibi. Bu yüzden bu otobüsler de ilçeler arası gider gibi, yol üstü bir sürü durakta duruyor ve yol 1.5 saate yakın sürüyormuş, ücret adam başı 1 euro.

Ya da kiraladığınız arabayla da gelebilirsiniz, Nice Havaalanı çıkışında Rent-a-Car'lar mevcut. Arabayla da bir saat civarında bir yol tutuyordur diye düşünüyorum.

İyi yolculuklaaar! :)


Sırada: Parfümün başkenti Grasse! :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder