4 Haziran 2012 Pazartesi

Dünyanın parfüm başkentine hoşgeldiniz

Eğer Güney Fransa'ya kadar geldiyseniz ve Cannes'da da zaman geçirecekseniz o zaman Grasse'ı da rotanıza almanız şart!

Grasse neresi mi? Duymamış olabilirsiniz, çok şaşırtıcı değil. Ben de duymamıştım ama meğer baya önemli bir yeri varmış. Dünya parfüm üretiminin tam yüzde 60'ı burada gerçekleşiyormuş! Yani parfümün başkenti denebilir. Zaten maşallah Fransa'nın her köşesinden bir şeyler pörtlüyor, her yer bir şeyin kökeni ya da en çok bıdıldığı yer falan çıkabiliyor (konyak, şampanya, limuzin, krem şanti vs vs. liste uzun)

Güney Fransa'daki yani tüm şehirler ve kasabalar gibi burada da bir old town kısmı var; evler yine yöreye hakim İtalyan tarzına yakın, sarı kırmızı tonlarında pudra pudra takılıyorlar. Daracık sokaklar ve merdivenler burada da bol bol mevcut. Bu açıdan pek bir farkı yok Nice'ten, Cannes'dan veya Menton gibi daha küçükçelerden. Tabii Grasse'ın Cote d'Azur-Provence bölgesindeki Pronvence kısmında olması, yani deniz kenarında olmayıp içeri tarafta hatta dağlarda olması farklı bir hava veriyor.

Grasse'ta bir meydan

Zaten burada eski şehir kısmı önemli olan nokta değil (her şehre aynı şeyi diyor gibi oldum Cannes'da da festivale bakın şehri sallayın demiştim ama öyle değil, bekleyin :)) Burada önemli olan buranın parfüm özelliği. Bir sürü parfüm fabrikası ve de müzesi var ve burada bir parfüm müzesi turu yapıp, gündelik hayatımızın bir parçası, moda ve lüks ürünlerin bir kanadı olan parfümlerin nasıl yapıldığını yerinde görmek çok ilginç ve hoş.


Gelelim parfüm yapımının inceliklerine

Müze olarak International Parfum Müzesi de var, çeşitli firmaların kendi müzeleri de var. Benim önerim ise Fragonard Müzesi olacak. Bu kasabadan çıkma ünlü ressam Fragonard'dan adını alan bu parfüm markası/fabrikasının müzesi oldukça kapsamlı. En şaşırtıcı olan ise tamamen ücretsiz olması!

3 katlı müzede parfüm ve yapımıyla ilgili her şey var ve hatta her 20-25 dakikada bir yine ücretsiz rehberli turlar da yapılıyor. Burada da parfümün nasıl yapıldığını aşama aşama görüyoruz, öğreniyoruz. Buyrun gezdireyim ben de sizi fotoğraflarla :)

Bu harita hangi aromaların dünyanın hangi bölgelerinden geldiğini gösteriyor. Koku haritası denebilir. Türkiye'den gül geliyormuş. Coğrafya derslerindeki Isparta ve gül endüstrisi, dünyaya ihraç olayları tamamen doğruymuş yani :)


eski damıtma ibrikleri


parfüm şişeleri

üretimin bir kısmında hala manuel olarak işçiler çalışıyormuş. şov amaçlı değilmiş bu kadının bunları düzeltmesi


aroma hazneleri? çok güzel kokuyorlardı valla :)

mum yapımı
sevimli rehberimiz

mumların son hali



Parfüm aroması olmak için yağlı kağıtta bilmem-ne-kadar bekleyen yaseminler. Ama tabii bu artık eskide kullanılan, şimdi turda şov amaçlı bir şeymiş çünkü bu şekilde yeni yasemin koya koya 3-4 günde ancak esans elde ediliyormuş. Günümüzde ise birkaç saat içinde tüm süreç tamamlanıyormuş. Bu arada 1 litre parfüm için 3.4 ton yasemin kullanıldığını biliyor muydunuz?

Burun odası
Şimdiii bu üstteki resim çok önemli, "bu "Burun odası" da ne ola ki?" diyor olabilirsiniz, hemmen açıklıyorum. Burada "burunlar" (İngilizce'de de "nose" diye geçiyor) burada yapılan parfümleri test ediyorlar.

Burun denilen kişi ise dünyada yalnızca 50 tane varmış! Dünyada 1000 tane de yine test eden perfumist varmış ama burunların farkı hem bir sanatçı hem de bir kimyager olmalarıymış.
"Nasıl burun olunur ki?" diye meraklananlar şok olacak: aşırı zorlu bir süreçten geçiyorlarmış, tıp okumak daha kolay kalıyor! Tam 10 yıl burun eğitimi görüyorlarmış, bunun 3 yılı kolejde (burun koleji?!) 7 yılı da trainee olarakmış ve dünyada bunun eğitimini veren yalnızca üç yer varmış; ikisi Grasse'da, biri Paris'te.
En son burun olabilmek için girilen sınavda ise 3.000'e yakın (üç bin!) kokuyu tanımak gerekiyormuş ve hem çok zorlu bir süreçmiş hem de sınavı başarıyla tamamlamak çok zormuş. Bu yüzden dünyada bu kadar az "burun" varmış. Yani bunca yıl eğitimini alıp sonunda olamamak da var... "Şimdi bana kaybolan yıllarımı verseler" şarkısı bu arkadaşlara tam uygun olmuş.

Bu arada parfümlerdeki limon (citrus), yeşillikler yüksek notalar (haut notes); çiçekler, meyveler ve baharatlar ara notalar; odunlar, kökler, vanilya, bask ve amber de temel notalarmış (base notes).

Müze mağazası

Müze de tur da oldukça tatmin edici, anlamadım nasıl böyle bir şey ücretsiz olur ama herhalde müze shopundan parayı kırıyorlar çünkü bu ünik ürünleri yerinde bulmuşken insanlar almadan duramıyor. (Ki almanızı da öneririm :)) (Bu arada Fragonard diye meşhur bir marka yok çünkü bu mağazadaki ürünler sadece burada bir de Paris'teki dükkanlarında satılıyormuş, fabrikalarda asıl o meşhur markalar için hazırlanıyormuş kokular.)

Müze anlamında başka bir şey aramanıza pek gerek yok. Ama kendi parfümünüzü de yaptığınız 2 saatlik, 45 euroya kapsamlı müzeler de var.


Nasıl gezmeli?

Bulutun adresi Grasse
Önce eski şehir kısmının başında bulunan bu Fragonard Müzesi'ni ya da dilerseniz başka bir müzeyi gezin. Turdan çıktıktan sonra doğru ilerleyin eski şehri göreceksiniz zaten. Çok büyük değil, sokaklarında dilediğiniz gibi dolanın, takılın. Hotel de Ville (Town Hall) ve katedrali önemli yapılar, onlara bi girip bakın, yetecektir. Katedralin ana kapısından sola doğru ilerleyin orada çok güzel bir panoramik manzara yeri var, oraya gidip fotolamayı da unutmayın. ;) Ve umarım hava güneşli olur da tadını doya doya çıkarsınız bu kasabanın, tam güneşli havaya uygun bir yer. :)

Bu arada bu Fragonard'ın şehirde 2 müzesi daha var, birinde 18. yüzyıl çiçekçi kız elbiseleri sergisi vardı, ötekinde ise Fragonard, Manet gibi ressamlardan oluşan bir koleksiyon vardı. Ve yine bu müzeler de ücretsiz. Fragonard parfümevinin Grasse'a armağanı olmuş resmen.


Nasıl gidilir?

Grasse, Cannes'dan trenle yalnızca 20 dk. uzaklıkta ve saatte bir tren var ve gidiş dönüş toplam 8 euro. Bölgede yalnızca Cannes'dan buraya tren kalkıyor, o yüzden buraya gelmek istiyorsanız illa ki Cannes'dan trene bineceksiniz.
Otobüs de vardır büyük olasılıkla Cannes'dan buraya, araştırırsanız bulursunuz, herhalde 1 saat falan sürüyordur buraya. Arabayla da yine aynı süre.
Toplam 2-3 saat geçirilebilecek bir yer o yüzden ona göre planınızı yapın :)

Tren garından inince oldukça izbe bir yere geliyorsunuz, nereye geldim diye düşünebilirsiniz ama gardan inince sağdaki yokuştan bi 20 dk. yürüyerek veya 4 veya 30 numaralı otobüslerle 1 euroya birkaç dakika içinde eski şehir kısmına (eski şehir kısmı yukarıda kalıyor) ulaşabilirsiniz. Müzenin de bulunduğu Fragonard durağında inmeniz yeterli olacaktır.
Taksi ise bu şehirde hiç görmedim o yüzden bilemiyorum, dönüşte kendinizi ona göre ayarlayın yoksa bizim gibi koşmak zorunda kalabilirsiniz. ;)




Galeri:






Müzeden devam - eski parfüm reklam afişleri






bu deftere bayıldım!!!

defter Paris temalıydı, 30 euro olması üzücü ama

Fragonard'ın müze shop'unda, gidecek olan, isteyen varsa...

Fragonard'ın sanat müzesinden

o dönemki tabloların settingine uygun bir odacık yaratmak istemişler
ama oda çok küçükte bu kadarı sığdı ;)



Manet


Katedral


 
Grasse'ın arması :)


Sırada: Ortaçağ kasabası St.Paul en Vence

Okumadıysan: Cannes
                         Cannes Film Festivali

2 yorum:

  1. Canım bişey sorcam. Sen ne kadar kaldın orda?
    Ne güzel ayrıntılı bi yazı olmuş, bayıldım valla.

    YanıtlaSil
  2. 4 gün kaldım ama bu Grasse, St.Paul falan küçük yerler olduklarından birçok yer sığdırabildik :)

    Sağol :))

    YanıtlaSil