15 Ocak 2013 Salı

Kraliçe Savaşları!

Demet Akalın'a da hayranları "Pop Müziğin Kraliçesi" diyor, Hande Yener'e de. E bu iki isim de aynı anda albüm çıkarınca, bir dee Hande Yener gidip albümünün adını "Kraliçe" koyunca ortalık kızışmadı mı, kızıştı. Demet Akalın herhalde Hande Yener ile polemik üretip prim vermemek için yorum yapmasa da belli ki alttan alta bir savaş var. Gelin bakalım biz de iki kraliçenin albümlerini çarpıştıralım!

Öncelikle Demet Akalın'ın albümüyle başlıyorum. "Giderli 16" albümünün adını "giderli" şarkılar söylediği ve müzik kariyerinde 16. yılında olduğu için koymuş. Öncelikle 2013'te 17. yılına girecekken niye Kasım'da albüm çıkarıp 16. yılı kutladı ve de niye 15'te bir şey yapmadı da 16? "Giderli" şeklinde albüm ismine ise yorum yoook!


Hande Yener ise çok zeki ve stratejik bir hamle yaparak albüm adını "Kraliçe" koymuş, böylece tek kraliçe benim gibisinden bir alt mesaj ile kraliçe savaşını kazanmaya adım atmış. Sonuçta Demet Akalın "Giderli 16" albümüyle bir anda gazetelerde "Giderli şarkıların kraliçesi" diye yazılmaya başlanırken, Hande Yener de "Popun kraliçesi olarak..." şeklinde yazılmaya başlandı. Bence bu hamleye Demet Akalın baya şok olmuştur diye düşünüyorum. Hande Yener tarafına artı 1 puan.

Demet'in albüm kapak fotosu ve iç fotolar fena değil, görsel açıdan başarılı ama bi tık daha kaliteli bir iş konabilirmiş ortaya. Fakat yine de artwork açısından bir önceki albümü "Zirve 2010"a göre daha başarılı ama Nihat Odabaşı imzalı "Aşk" maxi single'ındaki çalışmaya ise yaklaşamıyoor.

Hande Yener'in ise en başarılı yaptığı iş görsellik ve imaj! Bütün fotoğraf çekimleri, klipler, kıyafetler, saç-makyaj, styling vs vs her şey bir bütün içinde, tutarlı ve belli bir kalitede. Her zaman kusursuz olamasa da oldukça başarılı ve yeni albümü "Kraliçe"de de bu başarıyı tutturmuş. Her işini beğenmesem de Kemal Doğulu bu sefer başarılı bir iş çıkarmış. Hande Yener'e +1 puan daha.

Gelelim asıl kısım olan şarkılara ve aranjeleree! Hande Yener yine sadece Sinan Akçıl ile çalıştığından beni hayal kırıklığına uğrattı. Tamamen kendini Sinan Akçıl'a teslim ettiği üçüncü albümü oldu bu, ve de çok yanlış bir karar. Sinan Akçıl'ın besteleri iyi olabilir ama hepsi de iyi değil! Bana açıkçası şarkıları çok fabrikasyon ve duygusuz geliyor. Arada çok iyi şarkılar çıkabiliyor ama tüm albüme yığınca böyle şarkılar çoğunlukta oluyor.

Mesela "Hasta" şarkısı güzel, insanı baya iyi yakalıyor. Ama diğer şarkılar "eh" dedirtiyor. Hani olsa da oluuur olmasa da oluur. "Kraliçe" şarkısı da fena değil; "Görevimiz Aşk" da fena değil, "Bir Bela" ise albümün yıldızı ve kesin kliplenmeli. "Bi Şey Var" ise hiç olmamış bence.

"Slippery Slope" cover'ı "Tribe Gir" ise ı-ıh. Buradan Hande Yener 5 üzerinden yalnızca 1 (hatta 0.5) puan alabildi benden... Hande Yener'den Sinan Akçıl'a kendini tamamen teslim etmemesini umuyorum yakın sürede.

Demet Akalın'ın albümüne geldiğimizde ise her Demet Akalın albümünde çok sayıda besteci görsek de burada artmış bir çeşit görüyoruz. Sinan Akçıl, Ersay Üner, Gökhan Şahin, Gökhan Tepe, Ceyhun Çelikten, Deniz Erten, Cansu Kurtçu, Emirkan, Altan Çetin gibi gibi "piyasanın" ünlü isimleri dikkati çekiyor. Baya büyük bir çeşitlilik var ama içinde bir çizgi de oluşturuyor o yüzden Demet +1 puanı kaptı benden.

"Olacak Olacak", "Evli Mutlu Çocuklu", "Emanet" gibi Demet Akalın'ın son dönem hitlerini çıkaran besteci Gökhan Şahin bu albümün de en hit şarkısını yapmış: "Giderli Şarkılar"! Şarkı oldukça başarılı, aranjesini yapan Erhan Bayrak da süper bir iş çıkarmış, tebrik ediyorum ve bence Demet Akalın-Gökhan Şahin işbirliği devam etmeli.

Demet Akalın'ın hit bestecisi Ersay Üner ise bu albümde bir slow bir hareketli şarkıyla yer almış. Slow hit "Yılan"ı zaten çıkış şarkısı olarak seçmişti Demet Akalın. Şarkı bir hit olabilecek gibi değil ama oldukça etkili, ben çok beğendim. Diğer Ersay Üner bestesi "Sepet" ise Dj Burak Yeter'in aranjesiyle uçmuş ama şarkının nakaratındaki sözlerin vasatlığı şarkının genel başarısına gölge düşürüyor. Bu albümde Ersay Üner çok bir etki gösterememiş.

Sinan Akçıl'ın "Ne Büyük Aşk"ı tam bir Sinan Akçıl şarkısı ve mutlu aşk şarkısı olmasına rağmen Demet'e gitmiş. Altan Çetin'in "Lades" albümün en yenilikçi şarkısı olmuş, tam böyle Amerikan teenage şarkıları gibi ama sözleriyle müziğiyle gider.

"Aşk" ve "Sabıka" şarkılarının bestecisi Ceyhun Çelikten ise bu albümde yine iki besteyle karşımızda: "Felaket" ve "Kalbimdeki İmza". Benim "Giderli Şarkılar"dan sonraki favorim "Felaket" oldu ama "Kalbimdeki İmza" da hafif orta temposuyla güzel olmuş.

Gökhan Özen bestesi ve düeti "Yıkıl Karşımdan", Niray Ünsal bestesi Özcan Deniz düeti "Nasip Değilmiş", Ayla Çelik-Gökhan Tepe bestesi "Türkan" da albümün iddialı ve yüksek ilgi çeken şarkılarından. Bunlar yakın sürede kesin patlarlar. Deniz Erten bestesi olan ve ilk kez Demet Akalın'ın düğününde giriş şarkısı olarak çalan "Ah Sevgilim" de çok hoş bir mutlu aşk şarkısı ama hit olur mu bilemem. Fettah Can'ın partneri Cansu Kurtçu'nun "Ağlıyorum"u da yine albümün başarılı slowlarından.

Fakat Demet Akalın'ın yeni gözde bestecisi Murat Güneş'in "Aşk Yuvamız", "Yeşil" şarkıları ile "Bir Oğlumuz Var", "Son Sözüm Aşk" çok da gerekli olmamış. Bence "Ne Büyük Aşk" da çok gerekli olmamış ama herhalde Sinan Akçıl imzalı olduğu için özellikle kondu. Bir tek Demet Akalın'ın her albümünde illa bulunan orta tempolu şarkı eksikliğini fark ettim bu albümde, bir de Yıldız Tilbe cover'ı ama o kadar da olur. Şarkılar kısmında Demet Akalın'a 4.5/5 puan veriyorum.

Demet Akalın'ın en büyük artısı çok farklı bestecilerle ve aranjörlerle çalışması. Mesela genel aranjörü Erhan Bayrak olsa da (bu arada Erhan Bayrak bu albümde döktürmüş, tebrikler) yeri geldi mi Erdem Kınay, Suat Ateşdağlı, Burak Yeter gibi isimlerle de birlikte çalışma yapıyor. Ve her bir bestecisi, aranjörüyle hep hitlere imza atıyor.

Hande Yener ise üç albümdür tamamen Sinan Akçıl ile bütünleşmiş bir biçimde; beste-düzenleme full Sinan Akçıl, hop bitti. Böyle olunca her ne kadar Sinan Akçıl yenilikçi olmaya çalışsa da şarkılar birbirini andırıyor ve ruh kayboluyor bana göre. Hande Yener ile çalışmak isteyen bir sürü besteci olduğuna eminim, Hande Yener bence farklı isimlerle çalışıp bize bir "Apayrı" tadında albüm sunmalı.

Son aşama olarak kliplere gelirsek eğer; Müjdat Küpşi imzalı "Yılan" da "Türkan" da sıradan klipler, "Hasta" ise styling'i ile bir adım daha önde olsa da o da sıradan. Burada ikisi de birbirini götürdü ama ancak Hande Yener 0.5 puan verebilirim.

Bir de satış rakamlarına bakacak olursak; Demet Akalın aylardır listebaşı olan Orhan Gencebay proje albümünü ekarte edip bir numarada birkaç hafta durdu ve hala ikinci sırada. Hande Yener ise listede zirveye yerleşemeden düşüşe geçti bile.

Böylece son aşamada Hande Yener 3.5/8 puan aldı, Demet Akalın ise şarkıların en önemli nokta olmasının verdiği bonus bir puanı ile 6.5/8 puan alarak Kraliçe Savaşı'nın galibi oldu!

Kraliçe Savaşı'nın Demet kazandı!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder