10 Mart 2013 Pazar
8 Mart klişeleri
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde herkesin yaratıcılığı, orijinalliği bitiyor mudur nedir, hep aynı şeyler tekrarlanıyor! Öncelikle her yıl bir gazete veya dergi çeşitli erkek ünlüleri kadın kılığında fotoğraflıyor veya kadın ünlüleri de şiddet görmüş şekilde poz verdirtiyor. Geçen yıl Hürriyet'in yaptığı biraz anlamsız ve amacına pek ulaşmayan "Zordur Kadın Olmak" fotoğraf çekiminin benzerini bu yıl da Esquire dergisi gerçekleştirmiş. 'Bebek emziren Emre Altuğ' ve 'doğururken Güven Kıraç' gibi fotolarla o çekim capcanlı aklımdayken, Esquire'ın çekimini görünce direkt bu aklıma geldi.
Yine çeşitli erkek ünlüler yok sutyen takmış halde, yok oje sürerken falan Mehmet Turgut tarafından fotoğraflanmış. 8 Mart için çok sığ bir yaklaşım olarak geldi bu bana. Yani kadınların en büyük sorunu oje sürmek, rimel sürmek falan mı? Ya da kadınlığı betimleyen şeyler bu kadar klişe mi?
Bir de bu dergi editörleri hadi farkında değil diyelim, arada uyaran çıkmıyor mu "yaa bunu daha önce x gazetesi/dergisi yapmıştı, gelin başka bir fikir bulalım" diye?? Aynı şekilde çeşitli organizasyonların ve firmaların da aşağı kalır yok! Her 8 Mart aynı klişe şeyler. Mesela 8 Mart/8 Kadın projesi. Zaten yeterince kritize edildi, o yüzden ekstra yorum yapmayacağım ama benim kanaatim şöyle ki: ünlüler de bu kuruluşlar/yayın organları da eğer kadına şiddet konusunda yardımda bulunmak, farkındalık artırmak istiyorlarsa daha yaratıcı çalışmalarla çok daha efektif olabilirler aslında. Bu şekilde fotoğraf çekimleri bana çok amacına ulaşmıyor gibi geliyor açıkçası.
Daha iyi projelerin üretildiği ve böylece kadına şiddete karşı farkındalığın oluşturulabildiği hatta farkındalık oluşturulmasına gerek kalmayan 8 Mart'lara olsun, tüm bayan okuyucularımın da Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun!
Etiketler:
8 Mart Dünya Kadınlar Günü,
Enis Arıkan,
Esquire,
Ezgi Mola,
Hürriyet,
Meltem Cumbul,
Sümer Tilmaç
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
8 mart kadınlar günü yazısında bayan kelimesini bu kadar sık kullanmanızın ironisi???
YanıtlaSilbayan sözcüğünün üzerinde bu kadar tepki toplanmasına anlam veremiyorum. yeri geldiğinde "bayan"ı yeri geldiğinde "kadın"ı kullanıyorum, bir amacım yok.
Sil