1 Şubat 2013 Cuma

İstanbul'dan Damien Hirst geçti... (+yazının sonunda yazarınız şaşırıyor)

İstanbul'dan Damien Hirst geldi geçti, farkında mıydınız acaba sevgili&saygılı BuBöyleymiş okurları? Kendisi dünyanın en çok kazanan sanatçılarından biri (hatta belki direkt en çok kazananı olabilir) ve aynı zamanda en meşhurlarından biri elbette. Elmas kaplı kurukafa veya Tate'deki köpekbalığı enstalasyonuyla anımsayabilirsiniz belki?

Ne yazık ki buradaki sergide öyle ekstravagant şeyler yoktu ama yine de Portakal Sanat ve Kültür Evi'nin sayesinde Damien Hirst eserleri geçtiğimiz ay ilk kez Türkiye'ye gelmiş oldu.

Toplamda 20-25 eserden oluşan ve ağırlıklı spin painting eserlerinden oluşan küçük bir koleksiyon vardı ama bence yine de görmeye değerdi. Açıkçası ben baya memnun kaldım.

Sergideki favorilerimden
 Sergiye gelmeden önce spin painting yöntemiyle ilgili bir fikrim yoktu ve açıkçası sergide zannettim ki bu eserleri kendisi bu şekilde boyadı. Meğer işin aslı öyle değilmiş! Olayı bizim ebru sanatına benzetebiliriz aslında. Bir hazneye boyaları koyuyorsunuz, artık ne tonda bir eser istiyorsanız, sonra da boyayacağınız yüzeyi bu boya dolu haznenin üzerinde "yüzdürüyorsunuz" sonra da o mekanizma sayesinde döndürüyorsunuz ve deee bu eserler ortaya çıkıyor. İlginç bir yöntem, sonuçları da oldukça güzel. Merak eden şuradan izlesin.



 

Ta-daa

Eserler 11-31 Ocak tarihlerinde Portakal Kültür ve Sanat Evi'nde ücretsiz olarak sergilendi (çok resmi tonda bir yazı oluyor...) Açıkçası Damien Hirst ayarında bir sanatçının eserlerini ücretsiz bir şekilde gezebilmek çok güzel bir şey.
Hattaaaaa tam da bu aklımdan geçerken, ben ve arkadaşım sergiden bir çıktık ki karşımızda Raffi Portakal! Kendisi bize, "sergiyi gezdiniz mi?" "nasıl buldunuz" falan diye sorarken kısa bir sohbet ettik, bize okullarımızı bölümlerimizi falan sordu. Artık sanatla ilgili gençler olduğumuzdan dolayı mıdır, yoksa kendisini tanımamızın da etkisiyle midir (hani 'bak hem sergileri takip ediyorlar, beni de biliyorlar' falan gibisinden) bize gelin size sergi kataloğundan vereceğim dedi ve birer adet sergi katalogu hediye etti! :)

Kendisine buradan bir kez daha bu zarif jesti için teşekkür ediyorum, bu kitapçığa baktıkça da Raffi Portakal bizzat kendisi bunu armağan etmişti diye hep hatırlayacağım. :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder